Gezocht: een nieuwe minister voor Stad en Platteland

Valt Nederland uit elkaar? Krijgen we ook in ruimtelijk opzicht een tweedeling tussen het rijke en volle Kernstad en een verarmend en leeglopend platteland? Je hoort steeds vaker dat het komende kabinet een nieuwe minister van Stad en Platteland moet krijgen om de boel bij elkaar te houden.

De tweedeling, waarin de ‘squeezed middle class’ het steeds moeilijker krijgt, en er een steeds rijkere elite en nieuwe onderklasse lijken te ontstaan, kun je ook in ruimtelijk opzicht waarnemen. Steeds meer mensen trekken naar Kernstad – zeg maar de Randstad plus de regio Eindhoven. Dit gebied huisvest de helft van alle Nederlanders en wordt in economisch en cultureel opzicht steeds machtiger. Daartegenover vind je een buitengebied dat vier-vijfde van Nederland uitmaakt, maar krimpt en armer wordt.

Niet alleen dorpen hebben het moeilijk. Ook middelgrote plaatsen zoals Hoofddorp in de Randstad. En bijvoorbeeld Tiel, Ede, Bergen op Zoom, Heerlen en Nijkerk in de provincie. Kantoren en bedrijfsterreinen lopen leeg, winkelketens vallen om, voorzieningen verslechteren en mensen trekken er weg. Ze zoeken hun heil in metropoolregio’s zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag/Leiden en Eindhoven. Over dit geplaagde ‘middenland’ kon je op De Correspondent onlangs een interessante reportage lezen.

Er wordt geroepen om centrale regie om de ruimtelijke tweedeling tegen te houden. VNO-NCW voert momenteel campagne onder de noemer ‘Laat Nederland weer bruisen’ en bepleit een speciale, nieuwe minister van Stad en Platteland. Hij/zij moet zorgen voor het overkoepelende en verbindende verhaal voor metropoolregio en krimpgebied.

Interessant idee, vonden we bij EMMA. Als podium voor debat en inspiratie Bij EMMA spelen we op 13 december even twee uur lang Tweede Kamer. Drie kandidaat-ministers presenteren hun plannen voor het nieuwe Nederland. Hoe gaan we om met die kloof? Waar staan we nu? Waar gaan we naartoe? Kortom: hoe richten we Nederland in?

Mary-Ann Schreursis een echte Kernstad-exponent. De afgelopen jaren was ze van onschatbare waarde als het gaat om Eindhoven opstuwen in de vaart der volkeren. Ze is politica (D66), wethouder in Eindhoven, en heeft in haar portefeuille Innovatie en Design, Cultuur en Duurzaamheid, Hiervoor ging ze ook over Innovatie en Ruimtelijke ordening. Ze is initiator van vele Europese innovatieprojecten.

Waar Schreurs de zich uitbreidende metropoolregio vertegenwoordigt, is Maurice Hermans exponent van de krimpstad. Hermans is ondernemer, gevestigd te Heerlen – een stad die een bloeitijd kende toen in Limburg de mijnen nog open waren, maar daarna sterk in verval raakte. Hij is behalve ondernemer ook onderzoeker en schreef het boek De antistad. Daarin bepleit Hermans herbezinning op het dogma dat alleen groei goed is. Hij breekt een lans voor krimpsteden zoals zijn eigen Heerlen. En geeft aan hoe deze steden zichzelf opnieuw kunnen uitvinden.

Onze derde aspirant minister van Stad en Platteland is Koen de Boo. Een jonge, moderne stedenbouwer, tevens eigenaar van ontwerpbureau voor gebiedsverandering Plein06, gevestigd in het hart van Rotterdam met uitzicht op het nieuw station. De Boo is strateeg op het terrein van ruimtelijke ontwikkeling en bevorderaar van ‘de gelukkige stad’. Welk Nederland ziet hij voor zich?

De presentatie van deze derde aflevering van Kernstad is in handen van Sandra Rottenberg. Ons ‘parlement’ bestaat uit planologen, architecten, beleidsmakers, gebiedsontwikkelaars en journalisten.

Interessant? Deze expertmeeting vindt plaats op dinsdag 13 december van 15 tot 17uur. Locatie: Bij EMMA, Wijnhaven 88, Den Haag. Toegang: gratis en borrel na. Je kunt je aanmelden via onze website, waar je ook meer informatie vindt over de bijeenkomst. Graag tot dan.16-0330_kernstad-vanuit-de-ruimte

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *